lunes, 2 de abril de 2012

ALTERNATIVA: ENERGIES RENOVABLES A LES EXPLOTACIONS RAMADERES A BALEARS


El passat dia 26 de març de 2012, sortí la noticia a la premsa sobre la proposta establerta pel Govern Balear de que les explotacions ramaderes tinguessin la activitat complementaria de produir energies renovables. Encara s’està estudiant aquesta possibilitat però, pel general, ha estat molt ben acceptada per parts dels politics. Ara cal demanar-nos: que en pensarà la població, els organismes de caire mediambiental i els encarregats de les explotacions?

Aquesta proposta ve impulsada per un propòsit de caràcter energètic, que es que per l’any 2020 hi ha d’haver almenys un 20% d’energia neta (es a dir, renovable) que sigui consumida per la població. Ja fa molts d’anys que a nivell Europeu i a la ONU (Protocol de Kioto de 1997), es treuen noves normes i propostes per als països per minimitzar aquest abocament massiu de gasos contaminants a l’atmosfera produïts, sobre tot, pels combustibles fòssils, i així alentir el problemes ambientals que, lamentablement, tant estam familiaritzats els de la raça humana.

Perquè a les explotacions ramaderes?

La idea es que estables, vaqueries o naus agràries puguin tenir a les seves teulades, sobre tot plaques solars fotovoltaiques degut al gran nombre d’hores de sol diàries a les Illes, i també mini-molins eòlics, per afavorir l’autoconsum i eliminar la dependència davant les empreses elèctriques, i possibilitant el subministrament a la ret l’electricitat sobrant.

A nivell econòmic, surt rentable?

Segons en indica la Llei 11/2006 al seu Annex I les instal·lacions fotovoltaiques de 100 kW o superiors, incloses les esteses de connexió amb la xarxa, hauran de passar una Avaluació d’Impacte Ambiental i a Balears pel general són superiors a aquestes dades. Això vol dir que quan es vulguin instal·lar plaques fotovoltaiques, a més dels costs de compra i d’instal·lació (que no es poc), hi haurem d’afegir el cost de realitzar una avaluació d’impactes ambientals. Això pot ser el major inconvenient i no les ganes per part del pagés de posar-ho o no, degut a que a n’ aquest sector, sobre tot a va les Illes, les explotacions són més bé petites o les terres són d’un altre propietari al les usa, hi ha pocs doblers per realitzar inversions. No dic que no pugui sortir rentable a llarg plaç, però sense ajudes i com van les coses amb la crisis actual es tendeix a deixar de costat el punt de vista ambiental i sostenible.

En principi, a nivell estètic i ambiental no hi hauria de suposar gaire problemes, ja que es trobaria a les teulades i afectaria poc als ecosistemes. Consider que a Balears hauríem d’aprofitar molt més l’energia solar, ja que es una energia gratis i neta de la que podem gaudir ( per exemple a Euskadi hi ha moltíssims molins eòlics). És convenient cercar noves alternatives d’on col·locar més plaques i investigar amb l’empaquetatge d’aquesta energia.

Alternativa Interesant a Plaques Fotovoltaiques, per un Nin de 13 Anys



Per a més informació consulti les següents pàgines web


No hay comentarios:

Publicar un comentario